Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Bestuursinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

21-02-2024, Commissie WZW
Met elkaar in debat zijn
  • Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg
  • Arnold Jansen - Water NATUURlijk
  • Ton Haagen - Partij voor de Dieren
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Spreekrecht toehoorders


Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Daar heeft zich één inspreker gemeld, die inmiddels al goed geluisterd heeft naar waar hij ging of moest gaan zitten. Dat is de heer Gerrit de Zwart. U heeft 10 minuten, heb ik u uitgelegd. Het onderwerp is de problemen met water van percelen in Swolgen sinds oktober 2023. De huisregel is maximale spreektijd 10 minuten. En er mag niet gesproken worden over besluiten waartegen een bestuursrechtelijke procedure openstaat of heeft opengestaan, niet over personen, onderwerpen waarover een klacht kan worden ingediend of niet-geagendeerde onderwerpen waarover al in een vorige commissievergadering van de commissie gesproken is. Maar dat heb ik met de heer De Zwart doorgesproken, dus dat is denk ik helder. Dan ga ik even kijken hoe laat we nu leven. Het is 15 uur 6. Ik zou zeggen, meneer De Zwart, ga uw gang. Zo ja. OK.

Onbekende spreker

Oké, ik ben Gerard de Zwart. Ik heb een akkerbouwbedrijf in Zwolle. Even een kleine inleiding ter verduidelijking.

Onbekende spreker

Goed, oké. We hebben bij ons een retentiebeck gescheiden door een fietspad en dan hebben wij ons perceel. Sinds eind oktober 23 hebben wij gigantische overlast ervaren door een overvol retentiegebied in Zwolle, locatie De Borbel. Het heeft nagenoeg de hele periode volgestaan tot begin van deze week. Het heeft in juli en augustus ook veel geregend, maar toen waren er nauwelijks problemen. Oorzaak één hiervan is dat er veel te veel water wordt ingelaten of ingepompt. Wij willen weten waar het water vandaan komt, uit welke gebieden, regio van industrieterreinen, kanalen enzovoort, en met welke hoeveelheden dit naar ons toe komt en of dit jaarrond is of periodiek. Ook willen we weten waar het regenwater vandaan komt. Hier is het zo: als het veel regent, dan stroomt het gebied binnen de kortste keren vol, maar leeglopen duurt meer dan een week. In tegenstelling tot de Molenbeek, die stijgt 8 uur na aanvang van de eerste regen, maar die zakt ook weer als het stopt met regenen na 8 uur. Dan zakt hij weer terug naar het oude niveau. Oorzaak twee is dat de afvoer naar het Schuitwater Broekhuizen is dichtgezet. Dat kunnen wij niet begrijpen. Er wordt een project uitgevoerd. Of beter gezegd, moet nog uitgevoerd gaan worden, maar op voorhand wordt er al een voorschot genomen op het einde van het project. Dat wil zeggen afsluiting afvoer naar het Schuitwater. Dit kan alleen als het hele project klaar is en naar behoren functioneert. Zo niet, dan moet deze optie altijd nog te gebruiken zijn in geval van calamiteiten zoals dit jaar. Verder wil ik dat het voorstel om de Lange Venloop parallel aan de Broekhuizeldijk te dempen wordt gezien zoals het is voorgesteld in de zienswijze herstel natte natuurparel Broekhuizenbroek. Doordat het gebied lang vol stond, hadden wij gigantische problemen met kwelwater naar ons perceel en dat van de buurman Gert Kussens. Mijn broer had mijn perceel in gebruik voor de boomkwekerij en planten stonden dagenlang met de wortels in het water, wat uiteraard de kwaliteit absoluut geen goed doet. Verder is het afwachten of deze planten straks goed aanslaan of toch te veel geleden hebben van het water. Door de te hoge waterstand in het retentiegebied stond het waterniveau hoger dan het maaiveld van ons perceel. Het water stroomt dan zeer gemakkelijk onder het fietspad door naar onze kant. Ik heb het kwelwater meermaals weggepompt, maar na één à twee dagen stond het water weer royaal bij ons op het perceel door het drukverschil, waardoor het water weer onder het fietspad onze kant op kwam. Mevrouw.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Mevrouw Hilders, wilt u alstublieft stil zijn, want u stoort de inspreker? Met excuses, de heer De Zwart, gaat u verder.

Onbekende spreker

De afvoerbuis van het redactiebuikje blijkt maar een doorsnee van 50 cm te hebben en is gelukkig deze week eruit gehaald en vervangen door een tijdelijke grotere buis die meer afvoert. Dit zou een mogelijkheid geweest kunnen zijn om eerder van onze ellende af te komen. Ik heb al op 28 december 2023 mijn zorgen geuit bij het waterschap met een mail om de problemen te bespreken of bespreekbaar te maken. Maar tot mijn verbazing hoorde ik helemaal niks. Tot op de dag van vandaag heb ik er niks op vernomen. Ook niet op mijn andere 14 digitale meldingen bij het waterschap die ik er nog gedaan heb. We hebben er helemaal niks op gehoord. Ook de andere grondgebruikers hebben digitale meldingen gedaan en je raadt het al, ook zij hoorden niks. Dit vind ik echt een dieptepunt voor het waterschap en jullie moeten je schamen. Wij hebben echt het gevoel dat we hier in het afvoerputje zijn van dit gebied. Iedereen loost zijn afval of regenwater, en wij kunnen geen kant op. Afvoerbuizen, duikers zaten of zitten nog steeds verstopt in dit gebied. Het is immers zo dat wij jullie salaris betalen met onze jaarlijkse oplopende waterschapsbelasting en dan mogen we ook wel iets verwachten van jullie. Door samen te overleggen, hadden we veel meer kunnen bereiken. Ik wil dat er opnieuw met ons wordt gekeken en daar nog te plaatsen duikers qua diameter om onze problemen in de toekomst te voorkomen. Beter nu een grotere diameter in het gebied dan straks weer dezelfde ellende mee te moeten maken, want in de toekomst wordt alles toch weer extremer en wordt er toch weer steeds meer bijgebouwd met industrie, woonwijken, et cetera. Ook het nieuw te maken retentiegebied bij een ander perceel bij mij verder stroomafwaarts wat nog gemaakt zou moeten gaan worden. Daar maak ik mij nu ook al grote zorgen over. Gezien de problemen die we nu hebben. Ook hier wil ik opnieuw overleg over. Verder is een groot probleem dat de waarde van onze grond op deze manier achteruit gaat en wij niet meer onze gewassen kunnen verbouwen zoals voorheen. Voor komend jaar zijn we alvast op een giga achterstand gezet met het bewerken van onze percelen door het kwelwater wat wij de hele winter hebben gehad. Dat gaat weken zo niet maanden duren voordat we hier met onze machines op kunnen. Veelal heeft het ook flinke financiële gevolgen voor ons en de heer Kusters alweer moet ik zeggen, want in het verleden is dit helaas al vaker gebeurd. Waarom heb ik deze stap gezet om in te spreken bij jullie? Is dat wij ons en mijn collega's absoluut niet gehoord voelen en serieus genomen worden door jullie. We willen praten over oplossingen waar we mee vooruit kunnen en niet omdat het niet anders kan. Graag krijg ik spoedig nu wel reactie over hetgeen besproken. Bedankt. Meneer.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Meneer Zwart, dank u wel. Ik kijk even naar de vergadering of er nog korte toelichtende, verduidelijkende vragen zijn in de richting van de heer De Zwart. De heer Hagen. Mijn

Ton Haagen - Partij voor de Dieren

Mijn vraag is, heeft u dit soort overlast ook voorgaande jaren meegemaakt of is dit het eerste jaar?

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Anders nog vragen? Dan dank ik u voor het inspreken. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen op de tribune, maar u mag natuurlijk ook ervoor kiezen om de vergadering te verlaten. Dank u wel.