Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dan komen we bij agendapunt 1.4, de lijst van openstaande vragen en acties. Zijn daar nog op of aanmerkingen over? Dat is de heer Bongers en de heer Hagen en mevrouw Verheij. Ik begin bij mevrouw Verheij. Dankjewel.
Dankjewel, voorzitter. Voorzitter, we hebben een vraag over actie nummer 66. Onlangs heeft de gemeente Heerlen het besluit genomen bij vergunningverlening geen infiltratie van regenwater meer voor te schrijven. De fractie Water Natuurlijk vindt dit een boude beslissing en het waterschap zou onderzoeken of zij in deze een rol kan spelen. En wij willen graag weten: wat is de stand van zaken van dit onderzoek? Dank.
Ik hetzelfde. Ik had precies dezelfde vraag aangezien als datum van afhandeling geschreven is 30-08-2023. Dat is vandaag en ik zag het niet op de agenda terug en ik zag het ook niet staan bij de stand van zaken. Wat de reden is om het uit te stellen. Dank.
Nou, dat is dan heel erg eensgezind. Bij de voorbereiding van deze commissie heb ik ook gezien dat de beantwoording niet is gegeven. Vandaar dat ik u deze nu bij deze mondeling geef. In het bestuurlijk Limburg brede overleg in de waterketen is afgesproken dat de verschillende waterwerkregio's in Limburg contact opnemen met de provincie Limburg inzake de na-ijl effecten van de mijnbouw en in de vervolg ambtelijke variant van het overleg. En dat noemen ze dan niet het, dat noemen ze het. Er is afgesproken dat de provincie de verschillende belangen met belanghebbenden uitnodigt om de problematiek te bespreken. Wij schuiven daar als belanghebbende natuurlijk ook graag bij aan. Echter, wij hebben van de provincie nog geen uitnodiging gekregen om aan een dergelijke afspraak deel te nemen. We weten wel dat de gemeente Heerlen intussen heeft besloten om geen hemelwater meer te infiltreren op plekken waar voorheen mijnbouw heeft plaatsgevonden en de locaties die zijn beschikbaar op een kaart. Voor de andere locaties gaat de gemeente door met het verplichte van het in het GRP vastgestelde infiltratienorm en dat is ongeveer 35 mm plus of min. De beslissing van de gemeente Heerlen betekent niet dat al het hemelwater nu ook rechtstreeks op riolering of beek wordt aangesloten, dus dat is eigenlijk de stand van zaken op dit moment. Mochten er wel ruimtelijke ontwikkelingen komen die op een locatie komen waar voorheen mijnbouw heeft plaatsgevonden, dan moet de initiatiefnemer het water wel zoveel mogelijk oppervlakkig bergen en vertraagd afvoeren. Dat kost ruimte en is maatwerk. En mocht dus een initiatiefnemer geven wat er op de beek willen aansluiten, dan moeten ze daarvoor een vergunning bij ons waterschap aanvragen. In oktober is er een veldbezoek gepland tussen de gemeente Heerlen, gemeente Simpelveld en het waterschap om te kijken rondom het industrieterrein De Beitel. Om te kijken hoe we daar een goede zorg kunnen hebben voor het afvoer van het hemelwater. En dat is de stand van zaken op dit moment. Dan komen we bij. U wordt gevraagd kennis te nemen van de actiepunten en akkoord te gaan met het afvoeren van de actiepunten 38, 62, 63 en 65. En 66 nu ook. Dank u wel. Dan