- Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg
- Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur
- Frédérique Verheij-Péters - Water NATUURlijk
- Arnold Jansen - Water NATUURlijk
- Ton Haagen - Partij voor de Dieren
Commissie WBO bespreekt Openstaande Acties: "Meer Empathie Nodig"
De Commissie WBO besprak de lijst van openstaande vragen en acties. De discussie draaide om de afhandeling van diverse actiepunten en de noodzaak voor meer empathie in de communicatie met burgers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de vergadering van de Commissie WBO op 12 mei 2024 werd de lijst van openstaande vragen en acties besproken. De commissieleden debatteerden over de voortgang van verschillende actiepunten en de manier waarop deze afgehandeld moeten worden. Een belangrijk onderwerp van discussie was de behoefte aan meer empathie in de communicatie met burgers die getroffen zijn door wateroverlast.Actiepunten en Afhandeling
De vergadering begon met de bespreking van actiepunt 85, waarbij de vraag werd gesteld of dit punt kon worden afgevoerd. Mevrouw Hilders merkte op dat er eerder was afgesproken om actiepunten niet af te voeren voordat ze volledig waren behandeld. "Ik dacht dat wij de vorige keer hier een voorstel hadden om het niet af te voeren voordat het is behandeld," zei Hilders. Mevrouw Verheij bevestigde dat de stukken eerder aangeleverd moesten worden zodat ze in de steunfractie besproken konden worden.
Meneer Tielen voegde hieraan toe dat de beantwoording van actiepunt 85 pas de vorige dag was ontvangen, waardoor er geen tijd was geweest om dit in de steunfractie te bespreken. "Is dit dan het juiste moment om dat punt af te voeren, of moeten de partijen de kans krijgen om er alsnog naar te kijken?" vroeg Tielen. Uiteindelijk werd besloten om actiepunt 85 open te laten staan zodat het verder besproken kon worden.
Waterketen Strategie en Andere Actiepunten
De heer Jansen stelde voor om actiepunt 60 van de lijst te verwijderen, aangezien dit punt al was opgenomen in de waterketenstrategie. "Mijn voorstel zou ook zijn om dit stuk van de actielijst af te voeren, want dit voegt verder nu niks meer toe," aldus Jansen. De vergadering stemde in met het afvoeren van actiepunten 60, 83, 84 en 86.
Empathie in Communicatie
Een belangrijk punt van discussie was de manier waarop het waterschap communiceert met burgers die getroffen zijn door wateroverlast. Meneer Tielen uitte zijn zorgen over de zakelijke toon van de antwoorden op vragen van Stichting Waterstop. "De manier van beantwoorden draagt niet bij aan meer vertrouwen en recht doet aan wat die mensen ervaren," zei Tielen. Hij benadrukte dat de communicatie meer empathie moest tonen, in lijn met het bestuursprogramma dat streeft naar open en transparante communicatie.
De voorzitter erkende het belang van empathie en stelde voor om samen met Tielen te bespreken hoe dit beter in de communicatie kon worden geïntegreerd. "Wij zijn zeer begaan met het lot van de burgers en werken hard om wateroverlast te voorkomen," aldus de voorzitter.
Conclusie
De vergadering van de Commissie WBO toonde aan dat er nog werk aan de winkel is wat betreft de afhandeling van openstaande actiepunten en de communicatie met burgers. De commissieleden benadrukten het belang van tijdige en empathische communicatie om het vertrouwen van de burgers te behouden.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting van de lijst van openstaande vragen en acties uit de commissie WBO (stand van zaken per 12 mei 2024):
-
Actie nr. 42 (08-02-2023): Naar aanleiding van het Cebeonrapport is toegezegd dat er in de nieuwe bestuursperiode een nota komt over toezicht en handhaving in relatie tot de zuiveringsprestaties van WBL. Deze nota zal dienen als basis voor een gesprek over de huidige aanpak, prioriteiten en rapportage, en zal ook verduidelijken wat het waterschap zelfstandig kan doen en waar samenwerking met gemeenten of RUD nodig is. Richtdatum: 01-04-2024. Portefeuillehouder: Dijkgraaf Wilfried Harberink.
-
Actie nr. 50 (10-04-2024): Het Plan van Aanpak voor het voldoen aan de CSRD zal worden geagendeerd in het AB na behandeling in het DB. Hoewel de CSRD nog niet verplicht is, wordt verwacht dat dit vanaf 2027 wel het geval zal zijn. Het plan is in ontwikkeling. Voorstel: Actiepunt afvoeren van de lijst. Portefeuillehouder: Marc Breugelmans. Clustermanagers: Michèle Bartels, Reinout Graven.
-
Actie nr. 51 (10-04-2024): Er is toegezegd om te onderzoeken of er een themabijeenkomst of werkbezoek georganiseerd kan worden met betrekking tot het project Groene Rivier Well (cultureel erfgoed), gecombineerd met gerelateerde onderwerpen. Portefeuillehouder: Jeroen Achten. Clustermanager: Sabine Kern.
-
Actie nr. 52 (10-04-2024): Er is toegezegd om een toelichting te geven over de systematiek en communicatie van de verbetermaatregelen ten aanzien van de Kwaliteitseisen BGT. De reactie is per mail van 22 april 2024 verzonden. Voorstel: Actiepunt afvoeren van de lijst. Portefeuillehouder: Marc Breugelmans. Clustermanager: Laurent Janissen.