Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dat doen we straks als de accountant binnenkomt en dan ga ik, met jullie goedvinden, naar agendapunt 2.4, namelijk de voorjaarsrapportage. Wie mag ik daarover het woord geven? Die raken. Mevrouw Verheij-Péters. Meneer Haags, u kunt uw gang gaan. Deze?
Maar nee, komt het nu in de Voorjaarsrapportage 2023 en daar gaat het nu over, is het zelfs nog minder dan 1% qua investeringen? En ik vraag me af, hoe denkt het waterschap ooit te voldoen aan de KRW als er zo weinig geïnvesteerd wordt in waterkwaliteit en ecologie? Dat
Ik heb twee vragen. Mijn eerste vraag is: in hoeverre is de tariefverhoging van 2023 een antwoord op het aanvullende tekort in de begroting van WBL van 7,9 miljoen? En mijn tweede vraag is: in het bestuursprogramma is voor het jaar 2024 rekening gehouden met een tariefstijging, zuiveringsheffing van minimaal 22% tot maximaal 27%. Volstaat deze tariefwijziging of moeten we rekening houden met nog een aanvullende tariefstijging?
Ja, dankjewel. Allereerst wil ik graag de portefeuillehouders en met name natuurlijk ook de ambtenaar bedanken voor de zeer uitgebreide beantwoording van onze technische vragen. Dat geldt voor de voorjaarsrapportage en dat zo direct ook bij de jaarrekening kunnen herhalen. De beantwoording was ook duidelijk, alleen ja, er blijft toch een vraag openstaan en dat is ook de belangrijkste voor ons. We hebben daar al vaker over gesproken in dit gremium. Het verschil tussen de geraamde investeringen en de gerealiseerde investeringen. Het blijft toch altijd een erg grote disbalans, dus wellicht dat daar nog iets over gezegd kan worden? En een ander punt is natuurlijk toch de winstwaarschuwing over nog niet verwerkte extra te verwachten verlies bij WBL, groot punt van zorg. Ik begrijp dat er nu verder niet veel over gezegd kan worden, maar het kleurt wel meteen de waarde van de voorjaarsnota en de cijfers die daarin staan. Verder nu geen opmerking. Dank.
U wel. Ik kijk even naar de heer Jansen voor de beantwoording van de vraag met betrekking tot ecologie en KOW. Verschil tussen misschien? Meneer Wolfhagen.
De kosten die u daar sec benoemd ziet voor ecologie is slechts een heel klein stukje van wat wij doen op dat gebied. Heel veel van de heer Beckers had toevallig over de investeringen, maar heel veel van onze gelden die wij nodig hebben om bijvoorbeeld aan waterkwaliteit te werken en beekherstel en alles wat ermee te maken heeft, zitten in de projectinvesteringen. Dat zijn gelden die daaruit projecten komen en zitten dus niet in de exploitatiebudgetten. Daar zit ook het zwaartepunt van de uitgaven voor deze twee kostensoorten, zeg maar waterkwaliteit en ja, waterkwaliteit in algemene zin. 80 miljoen WBL gaat alleen maar over waterkwaliteiten. Dat gaat over energie, duurzaamheid en waterkwaliteit aan die kant bij de zuiveringen, dus dat is best een substantieel bedrag. Maar het postje ecologie an sich, daar zit een paar kleine dingen in en de verwachting is wel dat we daarvoor dit in de loop van dit jaar gewoon de uitgaven gaan doen die geprogrammeerd waren. Dank u wel dan.
Dan de overige vraagstellers komen op het gebied van de financiën in de richting van de heer Beckers. Ja, onderuitputting blijft bij ons altijd een grote zorg. En dat proberen we ook zoveel als mogelijk zo laag als mogelijk te houden. U weet, althans de oude AB-leden weten dat we in het verleden de zogenaamde risicoregel hebben ingevoerd, waarbij we dus eigenlijk zeggen: stel, we gaan ervan uit dat we 100 miljoen wegzetten in een jaar, dat we eigenlijk maar rekenen met 80 miljoen. Althans, wat dan geldt voor de afschrijvingskosten en de rentekosten. Dus daar zit al een eerste mechanisme in. Wat we natuurlijk ook altijd tegenkomen is problematiek met vergunningen, met gronden, etcetera. Het dagelijks bestuur is er echt op gericht om die onderuitputting zo laag als mogelijk te krijgen. En dat lukt in het ene jaar weer net wat beter dan het andere jaar. Als ik bijvoorbeeld kijk naar een investering van het HBP, ja, als je een uit bedrag zou betalen op 1 december of je betaalt datzelfde bedrag op 31 januari, dan maakt dat voor de onderuitputting natuurlijk al heel veel uit. Overigens, in ogenschouw moeten nemen, is dat dit soort onderuitputting per definitie zich altijd vertaalt in kapitaallasten. En als je dan een afschrijvingstermijn hebt van 30 jaar, dan zul je zien dat dat in de exploitatie op zich wel weer meevalt. Dat neemt niet weg dat wij daar gewoon continu aandacht voor moeten hebben en ook moeten proberen om de investeringen die we plannen ook uit te voeren. Bij interruptie de heer Beckers.
Dat is een. Het is wel een opmerking van een accountant kunnen zijn, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om de realisatie van de projecten. En ik denk dat de kolommen aangeven dat we op een hoger investeringsniveau blijven zitten en de oranje kolommen geven duidelijk aan dat we daar bij sommige programma's zelfs een enorm verschil zien. Dus wat daadwerkelijk gerealiseerd wordt? Dat roept de vraag op. Ramen we weer goed of is de beheersing van de uitvoeringsprocessen niet goed daar? En daar zit ergens een spanning op. En ja, inderdaad, het is een terugkerend thema, maar ik blijf het toch benoemen totdat we daar meer balans in hebben. Ja, ik ga u
U wat dat betreft ook absoluut niet tegenspreken. Dit is echt een punt van aandacht. Ook komt ook bijna elk jaar wel weer terug. De afwijkingen zijn nog vaak aan verschillende dingen te wijten, hè? We hebben ook een situatie gehad waar bijvoorbeeld bepaalde pompen gewoon niet te krijgen waren vanwege de crisis die we gehad hebben. Maar de aandacht die u vraagt voor dit onderwerp, die heeft de DB zeer nadrukkelijk. Dan even door naar de situatie met betrekking tot WBL. Er heeft inderdaad bij de begroting 2023 een stijging van de tarieven plaatsgevonden. Wat we zien is in ieder geval dat de begroting 2023 daarin zaten een aantal factoren niet opgenomen waar we nu wel weer tegen aanlopen, bijvoorbeeld stijgende energie- en grondstofprijzen, etcetera. We gaan in de kwartaalrapportage, maar dat ziet u ook bij de voorlopige jaarrekening en de directierapportage, en in ieder geval vanuit dat ook in 2023 een tekort zal optreden op die begroting in de orde van grootte tussen de 8 en de 10 miljoen. Uiteraard proberen we daar als WBL maximaal op te sturen, maar dat is wel een feit. Vervolgens zijn we straks ook bezig met de meerjarenraming en de ontwerpbegroting van 2024, maar daar komen we straks even op terug. Dus ja, de risico's bij WBL zijn aanzienlijk. Ja, en ik kan het niet mooier maken. Ik had liever een ander afscheidscadeau bij u achtergelaten dan dit, maar de feiten zijn de feiten. Tot zover. Wie in tweede instantie? De heer Beckers. Alleen de heer Beckers? Mevrouw Van Ree. Ja. Meneer Pijkers.
Dank u wel, voorzitter. Ja, dezelfde opmerking als bij u voor geantwoord. Weet dat onderkennend probleem. We weten ook de oorzaken, etcetera. We weten ook dat er aan gewerkt wordt en de loop van dit jaar in ieder geval een voorstel komt hoe we dat beter kunnen gaan beheersen. Maar neemt niet weg dat het simpele feit dat het niet verwerkt is in de voorjaarsnota heel moeilijk maakt om te duiden wat we nu met de voorgestelde bijstellingen in de begroting moeten, want we kunnen de cijfers interpreteren, maar er hangt nog een soort zwaard van Damocles. En waar het aan landen wordt, wordt het meer, wordt het minder. Dat is eigenlijk wat ik probeer te zeggen. Voor beide punten geldt, zoals bij die investeringen, als u bijvoorbeeld een heel concreet aantal dingen kunt benoemen, zoals u net deed aan voorbeelden van die pompen die niet tijdig geleverd worden of een project waarvan de afrekening toevallig net in het volgende boekjaar valt. Ja, een verklaring daarvan in de begeleidende tekst maakt dit soort vragen overbodig. Dankjewel.
Allereerst even de voorjaarsnota. De voorjaarsnota heeft in we zitten nog steeds met het probleem dat ik aan de ene kant een gemeenschappelijke regeling heb. Die heet WBL. Aan de andere kant heb ik Waterschappen Limburg. De rapportages die vanuit WBL komen, dat zijn de kwartaalrapportages die u krijgt. Die hebben echter in het verleden nooit geleid tot een bijstelling van de begroting. Dit jaar moet dat overigens anders. Dus in deze voorjaarsnota, dat is de voorjaarsnota van WL, hoort de WBL niet thuis qua juridische vorm. Dus dat maakt het gewoon heel lastig. Uiteraard wordt u wel geïnformeerd via de kwartaalrapportages. Als ik ga kijken in de richting van tarieven, dan maak ik altijd heel nadrukkelijk het onderscheid tussen enerzijds de belastingopbrengst. En wat u in de stukken ziet, is de geprognosticeerde belastingopbrengst die nodig zou zijn om WBL op de goede manier, want de belastingopbrengst gedeeld door het aantal vervuilingseenheden leidt tot een tarief. En wat we weten in ieder geval dit jaar is dat daarin wijzigingen zullen gaan optreden. De Brand Brouwerij houdt op met grootschalig brouwen. Dat betekent dat we minder V zullen krijgen. Aan de andere kant hebben we in het Noord-Limburgse één grote groentenwasser die meer V zal gaan leveren. Dus de vraag is heel even hoe zich dat straks in de balans uitvalt, want dat is ook een factor die leidt tot uiteindelijk die VAS, maar u moet er gewoon vanuit gaan. Als dit de bestaande begroting is, dan is een verhoging van grote 20% zonder meer het geval. Ik kan het niet mooier maken. In de richting van de heer Beckers, ja, we kunnen wat nader duiden bij de verschillende grotere projecten waar de problematiek zich voordoet, hè? Dat zit vaak in vergunningverlening. Dat zit vaak in grondaankopen, met name dat is een hele lastige en het zit ook soms in timing. Maar het doel van DB is in ieder geval om ook de ramingen realistischer te krijgen dan dat ze misschien in het verleden waren. Maar ook dat is altijd best lastig, want je kijkt toch altijd naar de toekomst. Maar volgens mij blijft de toekomst een lastige, maar uw pleidooi is helder en wordt door de B overgenomen. Dank u wel. Mag ik daarmee concluderen dat wij de voorjaarsnota in deze samenstelling voldoende besproken hebben? Mag ik concluderen dat we er een hamerstuk van maken?