Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Bestuursinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

05-06-2024, Commissie WZW
Met elkaar in debat zijn
  • Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg
  • Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur
  • Jan van der Staak - BBB+
  • Ton Haagen - Partij voor de Dieren
  • Chrit Wolfhagen - BBB+
  • Arnold Jansen - Water NATUURlijk
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Voorjaarsrapportage 2024 Waterschap Limburg


Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dat brengt ons bij agendapunt 4, 4.1 om advies. We houden graag van de commissie het advies waar het gaat om de voorjaarsrapportage 2024 Waterschap Limburg en dan kijken we met name in deze commissie naar hoofdstuk 3, de programma's 2, 3 en 4. Wie mag ik daarover het woord geven? Ik ga even linksom kijken, de heer Tielen, mevrouw Hilders, de heer Van der Staak, mevrouw Lave en de heer Hagen. De heer Tielen, dank.

S. Tielen - Water NATUURlijk

Dank u wel, voorzitter. Allereerst wil ik opmerken dat we gisteren de technische beantwoording hebben gekregen van de technische vragen en ik snap, er zijn behoorlijk wat vragen gesteld. Er gaat ook behoorlijk wat tijd overheen. Maar ook ja, als het gaat om planning is het wel lastig dat die beantwoording dan pas op het laatste moment komt. Dus mocht het mogelijk zijn de volgende keer die beantwoording een aantal dagen eerder te laten komen, dan graag. Dan inhoudelijk heb ik een vijftal vragen. Allereerst over programma 2, klimaatadaptatie. De afgelopen maanden is er met de overvloedige regenval nog wel wat klimaat te adopteren geweest en de vraag daarbij is of bekend is of de investeringen die gedaan zijn en nog begroot voor de komende jaren voldoende tot resultaat leiden of dient dit bijgeschaafd te worden om deze hoeveelheden water goed te kunnen verwerken? En dan lees ik op bladzijde 13. In de gemeente Meerssen in Moorveld Geulle. Daar ligt het Leuker Voetpad en op het voetpad loost een riooloverstort. De lozing van die overstort komt via het Leuker Voetpad in de Leukerbeek terecht en dat is het leefgebied van de beschermde vuursalamander. Het effect van die lozing is iedere keer weer behoorlijk veel dode vuursalamanders en al jaren probeert de gemeente Meerssen dit probleem samen met het waterschap op te lossen, maar dat is nog steeds niet gelukt. En één van de mogelijke oplossingen is een bergbezinkbassin waar water tijdelijk opgeslagen kan worden na een hevige regenbui. En de vraag is of dit inderdaad de oplossing is waar nu nog over gesproken wordt of dat het om iets anders gaat. Over datzelfde Leukerbeek ook nog de volgende vraag: wat staat een oplossing van dit al jaren bekende knelpunt nu precies in de weg? Dan programma 3 op bladzijde 18. Als we naar de financiële gegevens kijken, dan zien we dat er historisch gezien heel veel geld niet wordt geïnvesteerd. En dat blijkt ook uit de jaarrekening. En dat lijkt wel een rode lijn bij de onderwerpen waterkwaliteit en ecologie. En de twee vragen die ik daarbij heb, zijn hoe het kan dat er zoveel geld dat is bedoeld voor onze natuur op de plank blijft liggen. En de tweede vraag daarbij is wat het DB er concreet aan gaat doen om in 2024 en komende jaren wel al het beschikbare geld op de juiste plek te investeren. En tenslotte over het zuidelijk Maasdal. Welke verduurzaming is daar concreet voorzien en is energieopwekking of warmtewinning daar ook een onderdeel van? Dank u wel, bladzijde 18. Dank u wel. Dankjewel.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dankjewel, dan ga ik naar mevrouw Hilders. Dank.

Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur

Dank u wel, voorzitter. Ik heb begrepen dat er 300 miljoen beschikbaar is gesteld door het Rijk voor het tegengaan van wateroverlast. En, ik vroeg me af, wat kan ik daarvan nu terugvinden in dit verhaal en is daar al geld van uitgegeven? En waar vind ik dat in dit verhaal? Dat

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dat was het mevrouw Hilders. De heer van der Staak. Dank.

Jan van der Staak - BBB+

Dank u wel, voorzitter. Ik had een kleine opmerking opgeschreven over de klimaatadaptatie ten aanzien van programma 2. Net bij de beantwoording van de vragen heeft u net ook al een aantal dingen benoemd over het bijzondere jaar waarin we verkeren. Vanaf het najaar 2023 herkennen de boeren zich helemaal niet meer in het feit dat we voldoende schoon water, droge voeten en veilige dijken moeten houden. Vanaf een zeer nat najaar 2023, een natte winter en een zeer nat voorjaar van 2024 zijn we tot nu toe de verwachting van het waterschap niet nagekomen. En zijn de boeren nu in die crisissituatie beland die verstrekkende gevolgen heeft voor de voedselvoorziening en voor een groot aantal agrarische gezinnen. De verzadigde grond kan geen water meer opnemen en dit zorgt voor grote problemen bij het uitvoeren van de voorjaarswerkzaamheden. Deze zijn helaas niet uit te voeren op meerdere plaatsen; gronden zijn op dit moment verzadigd en zelfs plaatselijk overstroomd met water en te drassig om bijvoorbeeld poot- en zaaiwerkzaamheden uit te voeren. Meer dan de helft van de pootaardappelen moet nog de grond in. Nog nooit eerder is er in een voorjaar 8 weken achter elkaar geen gras en kunnen de koeien noodgedwongen niet in de wei. De mestkelders raken overvol. Ondanks de vele inspanningen van het Waterschap Limburg, dat al ondernomen heeft, krijgen we dagelijks nog klachten over stuwen die laag moeten, sloten en beken die niet gemaaid zijn. Meer medewerkers inzetten aan de meldlijn is prima, maar boeren willen wel werkzaamheden in het veld zien en de gevolgen van de klachten daadwerkelijk en dagelijks opgepakt worden. Deze omstandigheden benadrukken nog maar eens dat de uitvoering van een motie voor beter onderhoud van beken en waterlopen noodzakelijk is en het beleid omtrent klimaatverandering vernieuwde aandacht vraagt. Balanceren op waterafvoeren en water vasthouden moet daarom los van de kalenderprogrammering. Onze oproep is dat de DB hier dan ook werk van maakt. En ik had nog een opmerking over mevrouw Wersch dat de problemen natuurlijk overal vandaan komen. Ook al zijn er gebieden waar het waterschap geen invloed heeft, maar wel iedereen die grond heeft betaalt waterschapslasten, dus iedereen vindt toch dat het waterschap verantwoordelijk is voor zijn problemen. Bedankt. Dank.

N. Laeven - BBB+

Dank u wel, voorzitter. Ik wil even het volgende naar voren brengen. Dat is de Stichting Vissenbelangen. Stichting Vissenbelangen heeft de afgelopen tijd met een team keihard gewerkt om een campagne op te zetten om een visrijk te realiseren. Dat is een gebied voor zoetwatervissen, wat bescherming biedt voor die zoetwatervissen, vrij van visserij en hengelsport. Ik zie dat velen reeds hun steun hebben betuigd, waaronder ik als individu. Maar je kunt ook als organisatie steun betuigen aan het realiseren van Visrijk. En mijn vraag is: is Waterschap Limburg bereid om hieraan mee te werken? Dankjewel.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dankjewel, dank u wel, de heer Hage. Helemaal.

Ton Haagen - Partij voor de Dieren

Helemaal goed, ja, ik wil graag een toelichting op technische vragen die we gesteld hebben over 3.03 bevordering van de biodiversiteit en dat vinden we terug op pagina 17 van de voortgangsrapportage. Daar gaat het namelijk onder andere over vismigratieknelpunten waarbij aangegeven wordt dat er twee vismigratieknelpunten zijn opgelost. Wij vroegen in de technische vragen: hoeveel vismigratiepunten zijn er eigenlijk? En hoeveel zijn er al opgelost en hoeveel moeten er nog opgelost? Nou, het antwoord was, kijk maar op kaart nummer 5 van het waterbeheerprogramma, dat heb ik gedaan. Daar zijn 18 vismigratieknelpunten, maar nergens kan ik terugvinden welke al opgelost zijn en welke niet. Ik kan wel vinden hier in de voortgangsrapportage dat dus bij de Hemelbeek en de Epemolen twee van die vismigratieknelpunten zijn opgelost. Maar daarnaast staat er van de overige 8 knelpunten. Maar twee en 8 is samen 10 en geen 18. Verder maak ik mij zorgen over de Geul. Daarin zijn namelijk 6 vismigratieknelpunten, maar blijkbaar wordt de oplossing daarvan uitgesteld vanwege het voorkomen van de exoot zwartbekgrondel en mijn vraag is op welke wijze remt het voorkomen van die zwartbekgrondel het maken van vistrappen en het oplossen van de 6 knelpunten in de Geul. En tot slot vroeg ik me af wat de stand van zaken is met betrekking tot de 5 vismigratieknelpunten in de Geleenbeek. Dank.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dank u wel, dat is een rijke opbrengst. Ik denk dat ik eerst de collega's het woord ga geven en dan kijken wat er nog overblijft. En dan begin ik bij de heer Jansen denk ik. Of vragen van de heer Tielen. Niet leuk, ja, dat weet ik het leuk. Dat voetpad ligt er bij de heer. U mag ook het eerste woord nemen. Dan heeft Jurriaans even tijd nog ophangen. Leuker.

Chrit Wolfhagen - BBB+

Leuker Voetpad, het plan is begonnen in 2019. Er zijn toen afspraken gemaakt met de gemeente Meerssen, met de provincie en het waterschap. Er zijn vervolgens berekeningen gemaakt wat iedere instantie moest bijdragen om daar een compleet project van te maken. Het Leuker Voetpad zou volledig betaald gaan worden door de gemeente Meerssen. Het waterschap zou vijf buffers aanleggen. Die zou daar ook de gronden voor aankopen en de provincie stond aan de lat om ook een beek, die daar ook loopt door een natuurgebied, te herstellen en te verbeteren. Wat is er gebeurd? Op de eerste plaats, de provincie heeft, omdat het zo lang geduurd heeft, moest er een bijfinanciering komen. En de provincie zou meer dan 1 miljoen moeten bijfinancieren op hun project. Daarvan heeft de provincie gezegd: "Nou, luister, dat gaan wij niet doen." Het waterschap en de gemeente Meerssen hebben gezegd: "Nou, luister, wat nu?" Het heeft weer een tijdje geduurd. Ik heb zelf het gesprek gevoerd met de wethouder van Meerssen, maar ook met de gedeputeerde. En we hebben afgesproken dat we nu toch de zaak gaan oppakken en de provincie is in ieder geval overstag om ook bij te financieren. Wij zullen bij moeten financieren als waterschap, maar ook de gemeente. Dus wat dat aangaat is het heel erg positief. En ik ben ook heel erg blij dat de grondverwerving aldaar, die waterbuffers te maken, ja, dat liep ook nog niet al te vlotjes. Maar daar hebben we in ieder geval wel de gronden kunnen verwerven en ik hoop op het eind van dit jaar dat we daar kunnen beginnen. En volgens mij staat in mijn agenda dat ik deze maand eigenlijk het gesprek heb, zowel met de provincie alsook met de wethouder van de gemeente Meerssen, om een klap te geven op het stuk, zodat men daarmee aan de slag kan. Misschien.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Misschien dan ook meteen Menno Wolfhagen de beantwoording van de vragen van de heer Van der Staak met betrekking tot onderhoud en beter maaibeheer kalender. U

Chrit Wolfhagen - BBB+

U wilt niet weten onder welke hoogspanning onze medewerkers, maar ook deze portefeuillehouder de laatste maanden heeft gewerkt. We hebben vanaf november vorig jaar alles uit de kast gehaald wat mogelijk was. En misschien ben ik wat lang in het oerwoord, maar ik wil wel een volledige uitleg daarin geven. Er is daar geroepen van, nou, luister, de stuwen moeten omlaag. We hebben de stuwen in november verlaagd. En als we de stuwen te snel gaan verlagen, dan heeft dat een geweldige impact op de beek, want die gaat dan invallen. Dus wat dat aangaat, als we dat te snel doen, dan krijgen we nog een groter probleem. Vandaar dat we dat heel gefaseerd hebben gedaan. Wat we ook gedaan hebben, al in november vorig jaar, is dat we via social media en ook de vakbladen continu publicaties hebben geplaatst van: beste mensen, mochten jullie overlast hebben door te hoge stuwen, meld dit dan, want wij leveren maatwerk. Dan sla je een stukje over richting de laatste maand. We hebben een maaikalender en die maaikalender is richtinggevend. Mensen interpreteren een vorm zowel anders. Wij zijn 14 dagen eerder begonnen met maaien dan de kalender heeft aangegeven, omdat we ook zaten met: ja, dat we ook voorzagen van nou, we moeten nu oppakken, want dadelijk komen er weer meer buien en ik kreeg het werk helemaal niet meer geregeld. We hebben zelfs in de weekenden en zelfs met Pinksteren hebben wij de aannemers doorgewerkt. Heb ik echt veel respect voor dat hun ook de noodzaak zagen. En we hebben ook intern hele goede afspraken gemaakt en die afspraken zijn dat we eerst de hoofdbeken, de hoofdlossingen, dat we die het eerste zouden aanpakken en daarna de zijbeken. Maar beste mensen, realiseer jullie ook dat wij ja meer dan 3000 km moeten maaien en dat gaat niet van vandaag op morgen. Vandaar dat we duidelijk gezegd hebben: eerst de hoofdbeken en daarna de zijbeken. Wat we ook gedaan hebben, is een verbetering van het meldpunt. Het is stukken eenvoudiger geworden en dat heeft ook zijn effect gehad. Maar dat hoort ook in dat we bij het meldpunt wat die klachten moeten afhandelen. Daar hebben we zelfs 5 personen bijgezet voor de afhandeling van al die telefoontjes en meldingen die binnenkomen. En het wordt heel secuur bijgehouden. Je hebt gezien met een sterfteagram: dit is wat binnen is gekomen, dit is afgehandeld en er moet nog een behoorlijk stuk worden afgehandeld. Wat ook belangrijk is om te weten dat we ook die mensen gevraagd hebben van ga wel goed prioriteren. Die worden behandeld in de volgorde van binnenkomst, wat ook logisch is, maar er wordt wel een selectie gemaakt en die selectie is inzake erg urgent. Dan worden ze onmiddellijk opgepakt. En als echt de veiligheid in het geding is, ja, dan wordt iedere keer geadviseerd bel 112 en dan wordt het via dat kanaal opgepakt. Wat we ook gedaan hebben en zeker met deze natte omstandigheden, is dat we 4 rups kraantjes hebben besteld via de aannemer, want sommige gebieden zijn zo drassig dat er geen trekker meer door kan. En we hebben ook problemen gehad. De aannemer heeft problemen gehad doordat er materieel stuk is gegaan doordat ze zijn omgeslagen doordat ze in een beverdam terecht zijn gekomen. En dat schiet dan ook allemaal niet op. Ja. En als u mij vraagt, en ik geef zelf wel het antwoord, maar als u mij zou vragen: wat hebben jullie daarvan geleerd? Eén: dat ik blij ben hoe wij geacteerd hebben tot nu toe. Daar kan ik nergens iemand in verwijten in maken dat ergens een tekort is geschoten. Dat is één. Twee is dat we naar de toekomst toe wel de omgeving meer moeten betrekken bij onze maaibeheer en het hele onderhoud. En daar wil ik het dan ook voorlopig bij laten, maar ik wil ook nog een keer afsluiten met te zeggen van luister, dit is niet extreem. Dit zijn zeer extreme omstandigheden. Voorzitter, tot zover. Dank.

Arnold Jansen - Water NATUURlijk

Ik ga op volgorde even proberen, meneer Tielen, de investeringen op bladzijde 18. Wat u daar gepresenteerd ziet in de blauwe kolommen, dat is wat u in de begroting heeft vastgesteld, € 490.000 op dit onderdeel waterkwaliteit en de ecologie. Dat wordt nu bijgesteld naar 470 en de verklaring van die 470 staat onder de tabel. Omdat wij € 20.000 geraamd hadden voor soortenbeleid voor de gewone bronlibel, maar we laten dat meelopen met projecten en hebben we daar dus geen apart geld voor nodig. Dat zit gewoon straks in de projectuitgaven en daarbij wordt dit bijgesteld dat tot 16 april nog geen geld is uitgegeven. Ja, dat klopt. Dit is de jaarprognose en het kan best zijn dat men met een aantal projecten weer begroot zijn in de voorbereiding en het kan best zijn dat we intussen al 1 t of 2 t of zoiets dergelijks hebben uitgegeven. Daar kan ik niet over zien op dit moment, maar dat is de situatie wat u hier ziet gepresenteerd. Wat er in het verleden gebeurd is? Ja, dat kan ik niet zien zonder daar alle stukken van de jaren bij te hebben. Want die kennis zit niet helemaal in mijn hoofd. Om op diezelfde bladzijde te blijven, daar werd de vraag gesteld zuidelijk Maasdal € 24.000 te moe van de verduurzaming opgave zuidelijk Maasdal voor ondersteuning door de weddenmakers. Dat is een HWP-uitgave. Het valt mij nu ook pas op dat hij hier eigenlijk staat, maar het heeft te maken met de voorbereiding van het project zuidelijk Maasdal en de weddenmakers die doen modellen doorrekenen van het weer. Waar we dan proberen in het HBP rekening mee te houden, maar inhoudelijk kan ik, dat zit ik daar niet bij, dus ik kan op dit moment geen antwoord over geven. De Stichting Vissenbelangen, ik had er nog nooit van gehoord, Nicole. Ja, maar dat vissenbelangen hebben, zou ik ook hebben als ik af en toe een haak in mijn lippen kreeg, dan denk ik van ja, dat moet niet meer kunnen. Als u vindt dat het waterschap daarin een steunbetuiging zou moeten uitdragen, dan is het algemeen bestuur het orgaan dat daarover beslist. Of we dat wel of niet doen en het instrument daarvoor is een initiatiefvoorstel, zou ik zeggen, of een motie, maar een motie. Dat zou bij de begroting moeten. Als je even logisch denkt, is de begroting dan het instrument waar je een motie bij indient, anders krijg je een soort motie aan door. Motie vreemd aan de orde van de dag, maar goed, zoiets. U mag zelf een oplossing bedenken, maar dat zou dan u moet het aan TAB vragen. Ik kan daar als TB staat niet in een begroting, dus ik kan daar zo autonoom niet over beslissen. Vismigratie, meneer Hagen, ja, dat is een complex probleem. U heeft het over 18 en u heeft het ergens anders over 8. Ik had het in mijn hoofd over 26, dus dat zou kunnen passen. 18 plus 8. Verspreid over. Het merendeel van diverse migratieknelpunten zitten in Zuid-Limburg, niet allemaal, maar het merendeel wel is ook logisch. Zoek een relatie met molens en dat soort zaken, dan heb je er al een hele hoop te pakken. Vandaar ook een stuk of 6 nog in de Geul. Wij zijn in de projecten bezig. Gisteren is in het DB projectvoorstel van de Vloedgraaf en de Geleenbeek langsgekomen voor een aantal aanpassingen. Ook daar gaan we een vismigratieknelpunten oplossen, maar die zijn er nog meer en soms lossen we in 1 keer 2 of 3 knelpunten op. De Eper Molen, nee de Wenkbrauwgemolen in Epe is ook zo een punt. Daar zitten we bijna op het punt van uitvoeren. Nou, dan wordt het daar weer eentje opgelost. Die zwartbekgrondel, die zit ons dwars omdat de provincie. Op het moment dat wij constateren dat hier een exoot zit en dat de provincie dan zegt van ho ho, dan gaan we even, want het is een Natura 2000-gebied. Dan gaan we even niet een vistrap daar bouwen, want dan helpen we die grondel steeds verder naar de bovenstrooms. Daar zitten we niet op te wachten, dus er zit onderzoek en ik heb toevallig van de week erover gehad om wat druk te zetten bij de provincie. Dat ik een soort uitslag wil van het onderzoek. Er wordt onderzoek gedaan middels eDNA om te kijken waar die zwartbekgrondel ook allemaal zit en of die er überhaupt zit, of dat het toevallig een incident is geweest. En het kan ook nog zijn, maar ja, dat mag ik eigenlijk niet zeggen voor in de openbare vergadering dat iemand ons voor de gek heeft gehouden. Want iemand een zwartbekgrondel heeft gevangen en gezegd heeft dat hij die gevangen heeft, een plek waar die eigenlijk niet was. Maar dat weten we ook niet, dus of dat iemand hem uitgezet heeft op die plek en dat dat is nog veel erger, want het helpt ons niet. Het is wel een serieus probleem om even de samenhang van de dingen. Bij de molen Meerssen, de Commandeursmolen is dat geloof ik? Nee, dat is niet de Commandeur, andere molen. Molen bij Meerssen daar? Daar moeten we in ieder geval die migratie tegenhouden van die exoten in de Maas naar het Guldenal. We hadden daar een idee voor een wat bijzondere vistrap. Dat wilden we uitproberen in de Roer. Bij de AC. Maar ja, nu zit die zwartbekgrondel misschien al bovenstrooms van Meerssen. Dus nou heeft die proef dan nog wel of niet zin? Nou ziet u even hoe de samenhang is, want dat betekent dat je dus nog even niet geld gaat uitgeven bij de Roer om iets uit te proberen van een paar ton kost, zodat we daarna weten van nou met wat we daar uitgeprobeerd hebben en ervaring kunnen we dat in de Geul gaan toepassen, alleen omdat er op een plek een vis gevonden is die daar niet hoort te zijn. Die we daar niet willen hebben, laat ik het zo zeggen. Ik ga niet over waar vissen horen te zijn, maar op die plek hoort hij in ieder geval van nature niet aanwezig te zijn, dus er is heel veel samenhang tussen een aantal zaken. We zijn. Er ligt een opdracht voor een achttal vismigratieknelpunten om die bij één partij neer te leggen, zodat die met voor die 8 met oplossingen kan komen in onderzoek. Er zit ook samenhang tussen die knelpunten dat daar natuurlijk kiezen we daar ook voor om dat zo te doen. Het is, het is nog een taaie opgave in het kader van het KAW proefmaken van onze. KAW waterlichamen. Is natuurlijk ook zo toevallig. Ik zat vanmorgen op een bijeenkomst en daar ging dat onder andere daarover. Het is natuurlijk wel zo dat de waterschappen toen ze begonnen met KAW proefmaken van waterlichamen niet met de lastigste opgave begonnen zijn, maar de dingen waar ze konden zeggen van, oh, dat kunnen we zo oplossen en dat dat kunnen we vast mee beginnen. Dus nu aan het eind van de derde KAW of de derde stroomgebiedbeheersplan zitten, zitten we wel met een lastige dossiers. Dat moet ik eerlijk wel zeggen. Maar ik zal nog even nagaan. We hebben er al een hele hoop opgelost overigens, en dat gegeven dat. Aantal heb ik niet in mijn hoofd, dus ik stel voor voorzitter dat we die even op de lijst zetten dat we die schriftelijk beantwoorden van hoeveel hoeveel knelpunten zijn er al opgelost? Dat

Arnold Jansen - Water NATUURlijk

En dan had ik ze gehad, dacht ik. Volgens

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Volgens mij had u inderdaad alles gehad. Rest mij nog de vraag van de heer Tiel te beantwoorden. Het is zo dat wij maatregelen nemen op basis van het huidige klimaat met een plus. Daar maken wij nu op dit moment maatregelen voor. En als de klimaatverandering doorzet, zoals dat nu aan de gang is, dan betekent dat dat bij vervolgmaatregelen daar nog een plus bovenop komt. Dus dat is eigenlijk zoals we nu ook de afgelopen maanden hebben gezien. Een toename van de wateroverlast door de buien. En dat betekent een plus op de maatregelen die we verder gaan nemen. En dat heeft dan betrekking op toekomstige maatregelen. We zijn dus niet klaar. Dat is de conclusie. En om aan de norm te voldoen hebben wij vanuit het waterschap voldoende middelen gereserveerd. In ieder geval ik in het kader van onze opgave, hè. We hebben niet overal een opgave, maar daar waar is er voldoende geld gereserveerd. En de 300 miljoen van WRL, wat de veiligheid en ruimte die zit bij de provincie, daar zijn die middelen terechtgekomen. En u weet ook mevrouw Hilders dat daar cofinanciering voor nodig is, hè? Dus het is niet zo dat die middelen uitgegeven kunnen worden zonder cofinanciering. Ik zal de mensen van WRL vragen als ze in september in ons AB zijn om ook iets over de financiën te zeggen en de manier waarop die middelen, zeg maar, uitgegeven, gedeeltelijk belegd al zijn dan wel worden. Volgens mij waren dat mijn beantwoordingen en dan kijk ik voor de tweede ronde even rond wie nog het woord wil voeren. Ik ga linksom. Mevrouw Hilders, ik ga even verder kijken. Mevrouw Hilders. Ja

Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur

Ja, dank u wel voor het antwoord, voorzitter. Maar betekent dat dus dat die 300 miljoen niet ergens op onze begroting terug te vinden zijn? Dat

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dat klopt. Want ze zijn niet, ze staan, ze zijn niet van het waterschap, ze zijn van het collectief en ze staan bij de provincie. En als ik me goed herinner, moet ik even niet iets zeggen wat ik niet kan nakomen. Ze zijn volgens mij nu recentelijk door de ministeries vrijgegeven, want het gaat ook nog van het ministerie van Financiën naar het ministerie van IenW en ik weet even niet of ze nu nog bij het ministerie staan of dat ze bij de provincie.

Onbekende spreker

Heeft ingesteld met de overdracht. Ik weet dat Financiën ook ingestemd heeft met de overdracht richting I en W en de stap daarna is richting provincie. Daar ken ik de stand van zaken niet van.

Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur

Van, maar als ik nog even mag, maar betekent dat dat WRL apart verantwoord de financiën? Ja.

Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur

En wat krijgen wij daarvan te zien? Wij

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Wij krijgen in de regionale actietafel wordt dat verantwoord en wij zitten daar met twee DB-leden namens Waterschap Limburg in. En

Marja Hilders - AWP voor water, klimaat en natuur

En krijgen wij als AB ook inzage in hoe dat eruitziet? Dat zou ik wel op prijs stellen. Daar

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Daar ga ik vanuit, maar voor alle zekerheid zal ik het voor u navragen. Dan komen we bij het agendapunt waarbij wij vanuit de commissie, denk ik, adviseren richting algemeen bestuur om de Voorjaarsrapportage 2024 vast te stellen, de Programmabegroting 2024 te wijzigen met de in de Voorjaarsrapportage 2024 opgenomen mutaties zoals vermeld onder de verschillende programma's in hoofdstuk 3 en bijlage één, en dat wij instemmen met het wijzigen van de investeringen conform de mutaties zoals opgenomen in bijlage twee van de rapportage. En dan agenderen de commissie dit stuk, denk ik, als, moet ik het goed zeggen, bespreekstuk, denk ik. Ik krijg inmiddels een update, mevrouw Hilders, dat het eerste gedeelte van de financiën inmiddels bij de provincie is aangekomen en dat het tweede, en dat is het grootste gedeelte, nu bij INW zit. Dus het is van Financiën naar INW gegaan en dat zal ook richting de provincie komen. De verdeling heb ik even niet paraat, maar dat is de status op dit moment. Kijk nog even naar de commissie, dan wordt dit agendapunt een bespreekstuk daar waar we het allemaal over eens. Nee, daarom ik dacht, kijk ik, ik zeg elk jaar laat het maar een hamerstuk zijn, maar ik kom toch erop neer dat het bespreekstuk wordt. Dus laten we het dan maar in één keer goed doen. En dat brengt ons bij agendapunt 4.2 de toestemming. Trevor