Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Bestuursinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

09-04-2025, Commissie WZW
Met elkaar in debat zijn
  • Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg
  • Arnold Jansen - Water NATUURlijk
  • Harrie Vermeulen - BBB+
  • T. Kremers - Water NATUURlijk
  • Fred Bongers - Waterbelang Limburg
  • Bert Lanckohr - Waterbelang Limburg
  • Chrit Wolfhagen - BBB+
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Rondvraag en sluiting


Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Zijn we aangekomen bij de rondvraag en sluiting. Ik kijk even rond voor de rondvraag. Ik zag de heer Van Meulen al heel snel met de vinger komen. Ik ga nu even een rondje maken, mevrouw Cremers. Mevrouw. Oh, mevrouw Heesse, die had ik nog niet gezien. Mevrouw Verheij-Péters, had u ook nee anders dan iemand voor de hand? Vraagt de heer Bongers. Bert Lanckohr. En

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

De heer Jansen, deze meneer Jansen, ja, dan denk ik al wat die. Nee, tot nu, ja, ik zie wel nog een andere, meneer Jansen. Dat is die meneer van Bestuursondersteuning. Ja, die zit niet in de gaten. Nee, maar toch, bij deze mevrouw Geze?

J. Hesen-Slots - BBB+

Dank u wel, voorzitter. Ja, we hebben al eerder medegegevens van de riooloverstorting gevraagd. Daar hebben we ook antwoord op gekregen, maar omdat dat diverse gemeenten zijn die nog geen enkele actie hebben ondernomen in het kader van de Kaderrichtlijn Water, maken we ons daar wel zorgen over. We willen graag vragen, wat wordt er gemeten bij de riooloverstorten en hoeveel? En zeker als het mogelijk is, kunt u misschien inzicht geven per gemeente. En ja, de gegevens van 2023 zijn in zicht, maar van 2024 kunt u misschien dan eventueel schriftelijk beantwoorden, gegevens over de juiste stand van zaken? Wij vinden dit wel belangrijk, zeker omdat er pas op de tv is geweest dat er bij de Welkoop ook diverse zaken te koop zijn die in het stedelijk gebied gebruikt worden, zoals gewasbeschermingsmiddelen in tuintjes en voor het ontgroenen van tegels etcetera. Ja, daarom ook de achtergrond geschetst van de vraag. Wij vinden dat toch wel belangrijk als het waterschap dat in beeld heeft. Tot zover, dank u.

Harrie Vermeulen - BBB+

Dankjewel, voorzitter. Wij hebben al verschillende weken ernstige verdroging eigenlijk in het hele gebied. Het bevreemdt ons dan ook dat, en wij krijgen daar verschillende berichten over en ook filmpjes van, dat men in de Grote Peel de stuwen eigenlijk niet in de hoogste stand heeft staan, dat men daar het water gewoon weg laat lopen. Wij vragen ons af hoe dat kan. Want het is toch juist aan het begin van een droge periode belangrijk om zoveel mogelijk water vast te houden en zeker ook in natuurgebieden? Dankuwel.

T. Kremers - Water NATUURlijk

Dank u wel, mevrouw de Voorzitter. Vorige week nodigde Waterstof Nu ons uit voor een rondetafelgesprek. Daar waren een aantal van ons bij, ikzelf ervaarde dat als een prettige avond, waarbij ook gewoon vrijuit gesproken kon worden, ook door de inwoners. Er wordt een oproep gedaan. Mensen wachten nu al ruim vier jaar op antwoord en helderheid en met name de verantwoordelijkheid was niet duidelijk. Zelfs de voorzitter benadrukte dat. Die samenvatting gaf in het kort aan dat de regie gemist wordt en ziet vooral pleisters plakken. Nu is mijn vraag, wat gaan we nu anders doen? En, wat wordt er gedaan met de vragen van de inwoners? Bijvoorbeeld, er werd een oproep gedaan dat er inwoners zelf zijn die jaarlijks een oefening doen. En zij vroegen of we deze oefening niet breder kunnen maken. Het zou dan ook mooi zijn dat wij als waterschap aan kunnen sluiten, maar ook de gemeente en de brandweer bijvoorbeeld en de veiligheidsregio en de hiaten die uit zijn oefening naar voren komen dat we die in een soort noodsituatie of in een noodplan vast kunnen leggen. Een soort leringsoefening alvast dank.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dank u wel, ik ken de heer Bongers.

Fred Bongers - Waterbelang Limburg

Dankjewel, voorzitter. Ik had eigenlijk ongeveer dezelfde vraag als de heer Vermeulen, want die berichten kregen wij ook dat met name Staatsbosbeheer nog steeds water uit de Grote Peel uit laat stromen. De boeren en het waterschap zetten de stuw op de hoogste stand om water vast te houden. En ja, als de droogte aanhoudt, dan komt er misschien een beregeningsverbod in. In het Brabantse gedeelte zijn al gedeeltes beregeningsverboden. Dus ja, het lijkt de omgekeerde wereld. Misschien dat DB er iets aan kan doen? Vraag is...

Bert Lanckohr - Waterbelang Limburg

Ik heb eigenlijk een vraag rondom de loodsen die vandaag de dag in Limburg worden gebouwd. Er worden nog wat grotere, zelfs hele grote loodsen gebouwd. Daar wordt gevraagd dat er een regenwaterbuffer bij gerealiseerd wordt, zodat het regenwater bij regenbuien in een buffer terecht kan komen. Zodat het water dadelijk, als het niet meer regent, geleidelijk kan worden afgevoerd of infiltreren in de bodem. Maar wat zie je bij heel veel van dit soort gebouwen gebeuren? Dat die regenwaterbuffers worden volgehouden, die staan eigenlijk op het hoogste niveau omdat ze voor de brandweer bluswater moeten hebben. Dus het doel schiet eigenlijk voorbij aan waar het voor bedoeld is.

Bert Lanckohr - Waterbelang Limburg

Lead het waterschap hierop, want uiteindelijk kreeg het waterschap, melden het water wat teveel is op zijn bordje terecht. Locatie.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dank u wel. De vraag is eigenlijk nog, hebt u of heeft u een speciale locatie in gedachten?

Bert Lanckohr - Waterbelang Limburg

Ik denk, als we eens heerlijk gaan kijken bij die loods daar bij de Pepperman. Dit is er eentje van 78.000 m² en de buffer die staat daar ruim 4 m vol en als die overloopt, loopt het zo naar Simpelveld toe. Dank.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

U wel, ik weet wat u bedoelt. Als laatste, meneer Jansen. Aan u het woord.

Arnold Jansen - Water NATUURlijk

Ja, misschien weten we het wel en misschien weten we het niet, maar uw commissielid, mevrouw Iris Erkens, is op 4 april bevallen van een dochter. Gefeliciteerd.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Ja nou, ik ben blij dat u dat kort dan doet. De lieve dochtertje heeft een hele mooie naam, Anna. En, we hebben natuurlijk een bloemetje laten bezorgen. En vanaf deze plek, Iris, als je kijkt en je gezin en je lieve dochtertje van harte gefeliciteerd namens de vergadering, denk ik, mag ik dat doen? Jazeker, dan gaan we serieus even naar de afronding en beantwoording van de vragen. Ik heb genoteerd. Een vraag voor de heer Jansen waar het gaat om de meetgegevens van de riool overstorten. De vragen van de heer Vermeulen, de heer Bongers. Voor de heer Wolfhagen en de vraag van mevrouw Kremers. En de heer Lanckohr voor mij, denk ik. Nou, de heer Jansen, begint bij u.

Arnold Jansen - Water NATUURlijk

De rioolgegevens van mevrouw Hees hebben het overleefd. Ik ben met de gemeentes een rondje aan het maken naar aanleiding van een bijeenkomst die we ergens in november hier gehad hebben en bij alle gemeentes laten we zeggen hun rapportcijfer op het presteren van de KWA, de overstort op KWA-watergangen, zo moet ik het zeggen. Nee, niet alleen op KWA, op kwetsbaar en zeer kwetsbaar water, zo moet ik het zeggen. Daar hebben ze een rapport van gegeven. Hoe dat eruitziet, hoe is de stand van zaken? Niet elke wethouder vond dat even leuk, zal ik u vertellen. En we zijn nu aan het overleggen met de verschillende gemeentes om te kijken wat hun moeten en kunnen doen. En als voormalig wethouder snap ik hoe problematisch dat voor een gemeente kan zijn, maar aan de andere kant, wij moeten ons aan de KWA houden, dus de gemeente ook, ben ik van mening. Wat meten wij? Wij meten niks bij overstorten, mevrouw Hees, en dat is denk ik ook in eerdere themasessies al duidelijk gemaakt. Want we weten niet wanneer er een overstort is en meten is heel duur, dus wij kunnen niet constant meten bij overstorten. Wat wij doen is de ecologische toets. En we hebben een mevrouw in dienst die daar heel goed in is om aan de hand van alles wat ze ziet in de omgeving aan te geven van deze overstort die functioneert nooit of heel vaak, of de indicaties van de tussenin en wij weten wat die overstorten mogen, want als ze op kwetsbaar water zit, dan mogen ze maar één keer in de twee jaar overstorten en dan zeer kwetsbaar water één keer in de vijf jaar. En als wij daar regelmatig gaan kijken, kan zij aan het voorkomen van allerlei macrofauna in de beek, in het water, constateren of hier veel wordt overgestort of niet. Dus dat is het inzicht wat we hebben. Die ecologische toets hebben we overigens ook met de gemeente samen gedaan, want we willen dat niet doen om te kunnen wijzen naar de gemeente, maar wel veel meer in het kader van het stuk bewustwording van kijk, dit is het effect. En volgens mij hebben we daar vorig jaar een of andere themavergadering nog één keer een presentatie willen laten zien wat dat oplevert. De cijfers van 2024 heb ik denk ik wel gezien, maar wijken niet in hoofdzaak erg af van het beeld. Het is gewoon een ontwikkeling. Er zijn hier en daar gemeentes waarvan we nog niet wisten wat de opgave was. Die opgave is nu duidelijk. Dat weet ik, dus we hebben nu alle gewenste, één gemeente die hoeft niks te doen, dus de gemeente Mook en Middelaar. Maar dat komt ook omdat enige overstorten die ze hebben, die zit al op rijkswater en niet op ons water, dus daar gaan wij niet over. Dan mogen we niks van zeggen. Dus dat is een beetje het beeld. En als er gegevens zijn van 2024, waarvan het interessant is om die met u te delen, dan zeg ik u toe dat dat gebeurt op dat moment. Dank.

J. Hesen-Slots - BBB+

U wel voor de beantwoording, dus u graag tegemoet.

Chrit Wolfhagen - BBB+

Wat u stelt, meneer Vermeulen, is dat de droogte nog niet ernstig is. Dat kan ik hier wel even zeggen, maar we proberen er wel op te anticiperen. Maar de droogte op dit moment is niet ernstig. We hebben de stuwen wel weer daar waar het kan in de hoogste stand gezet. Dat is één. Uw vraag richting, ja, de Peel en wat in de Peel gewend zijn. Daar heb ik gisteren gemaild met het DB-lid Ernst de Groot van Aa en Maas, die zijn verantwoordelijk voor de stuw daar, maar ook Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor haar stuw. Wij als waterschap, wij hebben daar geen stuwen, maar wij werken er ook aan om te zorgen dat er nu niet veel water weg wordt gelaten. De vraag is ook gesteld van wat mag het niveau dan zijn? Men heeft een optimaal niveau. En Aa en Maas die dachten er nog 30 cm in de plus zijn en 30 cm in de min. Omdat we ook alle zaken delen met Stichting Behoud de Peel, kregen wij er onmiddellijk een bericht terug dat dat niet de afspraak was, maar dat was van 15 cm. Wat ik ook begrijp. Dus wat dat aangaat, ga ik morgen met de directeur van Staatsbosbeheer bellen om te kijken van nou, kunnen we op een andere manier het water vasthouden door die stuwen weer omhoog te zetten en het water niet weg te laten. Maar we zullen ons wel moeten houden aan de afspraken die steeds gemaakt worden. Dit is de optimale hoogte en nou, als er bij wijze van spreken nog te hoog is, nou, dan zullen we water moeten weglaten. Zo, eigenlijk moeten we ook naar elkaar zijn, maar dat hoor ik morgen wel.

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dan misschien nog even ter aanvulling de beregeningsverboden zoals de heer Bongers navroeg.

Chrit Wolfhagen - BBB+

Wij, zoals het zich nu laat aanzien, beginnen we nog niet met berekeningsverboden, want het is toch niet noodzakelijk?

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Was bij monde van de Voorzitter natuurlijk. Ik ben al coulant geweest.

Fred Bongers - Waterbelang Limburg

Nee, maar goed, het ging meer om het vervolg. Stel die droogte aanhoudt en u ziet bij Waterschap De Dommel volgens mij al een verbod op beregening, dus voor graslanden. Dus ja, goed. En dan is het een beetje een raar voorbeeld als stel Waterschap Aa en Maas of de waterschappen dadelijk misschien ook rondom deel, misschien een verbod op beregening moeten instellen. En dat het Staatsbosbeheer gewoon water weg laat lopen. En ja. Vaak

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Is dat een en wat vragen? Ik begreep

Chrit Wolfhagen - BBB+

Begreep u uw vraag? Ja, het is natuurlijk een gekke zaak. Dat staat bijvoorbeeld weer. Het water laat weglopen en wij komen met een beregeningsverbod. Dat kun je niet meer uitleggen, maar dat ook mooi gaat bellen. Maar op dit moment zijn de groot waterstanden nog niet van dien aard dat we moeten komen met een beregeningsverbod. We hebben daar goede afspraken over van wanneer we dat gaan instellen. Daar was vorig jaar nog nieuw beleid. Opgevoerd dat we ook sneller kunnen acteren als het zich dat gaat voordoen?

Josette Van Wersch - Waterbelang Limburg

Dank u wel, dan staat voor mij nog open. Mevrouw Kremers, die refereert aan de ronde tafel die georganiseerd is en geïnitieerd door het waterschap samen met de gemeente, om zowel Waterstof Nu en het algemeen bestuur van het waterschap gewoon eens informatie te laten uitdelen. En in dat opzicht was het een heel geslaagde avond. Ik denk dat van beide kanten, zowel van de Stichting Waterstof Nu als van de aanwezige AB-leden, het ervaren is als een goede uitwisseling, waarbij we wellicht ook nog wel nieuwe dingen gehoord hebben. Op uw vraag waarop mensen via jou wachten op antwoord en de regie die wordt gemist, daar kun je van mening over verschillen of die regie wel of niet daar is geweest vanuit de gemeente Meerssen, Waterschap Limburg en het programma Waterveiligheid en Ruimte die nu vooral de onderzoeken doen om te komen tot een structurele aanpak en oplossing binnen het werkgebied. Ja, dan wordt mijns inziens echt voldoende gecommuniceerd en je kunt natuurlijk niet genoeg communiceren. Vandaar dat we ook hebben gezegd: we gaan de nieuwsbrief, waar we al gebruik van maken van de gemeente Meerssen, intensiveren om de mensen mee te nemen en mocht men het gevoel hebben dat hun vragen niet beantwoord zijn, waarvan ik niet zeg dat dat niet gebeurt, dan zou ik zeggen, laat het even weten. Meld het bij de gemeente of bij het waterschap. De omgevingsmanagers zijn bekend. En anders publiceren wij dat nog eens bij de gemeente Meerssen en het waterschap op de site, zodat mensen daar in ieder geval terecht kunnen, want blijven lopen met vragen is op zich niet goed. Dan waar het ging om de oefening, die knip ik even op in twee onderdelen. De tafel waaraan ik zat was dames van een buurt die zeg maar ook echt al een oefening hadden gehouden met de draaiboeken die we ook als waterschap en met name via Waterveiligheid en Ruimte met buurten hebben afgesproken als het gaat om de app. En wat gaan we doen als het weer dreigt? Die dan ook, zeg maar, zelf al een oefening georganiseerd hadden, dat vond ik op zich een prima initiatief en ook echt nieuw voor mij, waarvan ik dacht dat verdient wel misschien navolging bij andere buurten en dan kunnen ze gewoon onderling doen. Daar hebben ze, denk ik, de overheidsinstanties niet bij nodig en de suggestie die kwam om er een grootscheepse, grotere oefening van te maken, ja, dat zullen wij doorspelen naar de veiligheidsregio, omdat je daar, dan heb je het echt over één grote. En nogmaals, ik heb niet gezegd of we dat kunnen realiseren of niet, maar wel heb ik toegezegd dat we dat zullen aankaarten bij de veiligheidsregio en onder de aandacht zullen brengen. En dat is ook nog eens bevestigd door onze voorzitter, als ik me niet vergis. Dus wat dat betreft gaan we daar wel mee aan de slag. Ja, nogmaals, de afroep die ik had, een hele waardevolle, zinvolle avond, die wellicht in de toekomst navolging verdient. Al is het alleen maar om kennis met elkaar te maken, gezichten te zien. Dus in dit geval was het de Stichting Waterstof Nu, maar dat kan morgen een andere organisatie zijn om gezichten en om elkaar gewoon te kennen. En in dat opzicht wellicht mocht er een vervolg komen, dat gaat er vast komen, ook een uitnodiging aan de andere AB-leden om gewoon eens aanwezig te zijn en kennis te maken. Voor nu denk ik dat ik de rondvraag volledig beantwoord heb. Ik zie geen vingers, dan wil ik jullie bij 08.30 uur danken voor de constructieve inbreng, ook de fijne manier van vergaderen. Ik zou zeggen wel thuis en voor allen een fijne avond.