Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Daar zijn geen stukken voorhanden en voor wat betreft overig dan hebben we nog een rondvraag en ik ga even rondkijken wie gebruik wil maken van de rondvraag. Mevrouw Erkens, de heer Driessen, mevrouw Hesen en mevrouw Hilders. Mevrouw Hilders, sorry, ik had u niet gezien. Dan ga ik bij mevrouw Erkens beginnen. Ja
Ja, dank u wel. Ja, het kwam bij het vorige agendapunt al aan bod, hè? Dat we macrofauna zoals de kokerjuffers bijvoorbeeld gebruiken om de kwaliteit van onze beken te meten. Nou zagen we bij een biologische fruitteler in Vlodrop langs de Roer dat die banden gebruikt om insecten, waaronder de kokerjuffers, te vangen. Ja. Dan
Nou, lijmbanden, lijmbanden. Die zijn gespannen tussen de fruitbomen in, dan zijn we er op zich wel blij mee dat deze teler de steen pesticiden gebruikt. Maar ja, we zijn er dus minder blij mee dat die kokerjuffels daar vervolgens in vastplakken, onder andere nog heel veel andere macrofauna hangt er overigens ook tussen. Dus ja, we waren benieuwd naar wat het debiet ervan vindt en of we daar wellicht ook iets aan kunnen doen. Dan
Dank u wel, voorzitter. U stelde straks in de mededelingen dat 17 april het gaan hebben over de uitleg gegeven wordt over de procedure en werkwijze van waterschappen. Nou heb ik in de mail van 14 maart en ook in mijn agenda dus opgeschreven dat die dag zou gaan over het thema security, cyber security. Dus ik mis even de link. Er zijn 3 onderwerpen, maar daar kom ik dadelijk nog wel even op terug. Er zijn 3 onderwerpen die midden en er is cybersecurity er één van. Mevrouw Hilders, dank.
Dank u wel, voorzitter. Ik heb eigenlijk een vraag met betrekking tot Meijel tot Neer. Is het zo dat de stuwen rond het afwateringskanaal verhoogd zijn of omhoog gezet? Want de omwonenden en de grondeigenaren vanaf Meijel tot de Napoleonsweg constateren dat het water niet meer weggaat. En dan de volgende vraag is, hoeveel kuub per 24 uur gaat hier normaal weg? En zou u na kunnen gaan wanneer hier eventueel een besluit over genomen is? Door wie? Dank u wel. Dank u wel.
Ja, dank u wel, voorzitter. Wij zijn in contact gekomen met een aantal mensen uit Duitsland en België en zij maken zich druk over mijnbouwactiviteiten die gepland staan. Nou, onder Vaals en Gulpen-Wittem, zeg maar, waarbij een heleboel metalen willen ze daar gaan winnen en mij is verzekerd dat als je dat zou gaan doen, dat je de bron van drinkwater wel kunt vergeten. Waterschap heeft er kennelijk al eerder een brief over geschreven en ik zou graag willen weten hoe de vlag erbij hangt. Ik heb daar ook vragen over gesteld. Maar als ze eenmaal een besluit hebben genomen in het Waalse Parlement, dan schijnen wij heel snel te moeten reageren omdat we anders gewoon te laat zijn en het doorgaat. Maar wat ze voorstellen is gewoon aan alle kanten in strijd met de Kaderrichtlijn Water. Ik zou graag willen weten in hoeverre dit op het netvlies is en wat het DB eraan doet. Vaak.
Dankjewel. In principe heeft de heer, want daar sta ik ook al in het vorige agendapunt, gevraagd welke maatregelen. Daar wil ik nog bijvoegen. Inderdaad. Welke
Sorry, welke maatregelen kunnen, hè? Of welke invloed heeft Waterschap Limburg om maatregelen op te leggen aan provincies, hè? Ik zou graag even nog de vraag willen formuleren: hoeverre heeft Waterschap Limburg mogelijkheden om bij de provincie en de gemeentes, en met name bedrijven, hè? Bij de kleine bedrijven en grote bedrijven, dat er circulair gewerkt wordt en dat door middel van passende toekomstige vergunningaanpassingen en toekomstige vergunningverlening met hergebruik van water. Dat.
En, dit is een dilemma. We gaan biologische insecten bestrijden en daarna hebben we ook waterinsecten te pakken die we eigenlijk niet willen bestrijden. Ja, ik snap het probleem. Ik ben al blij dat er geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Laat dat duidelijk zijn, dus dat vind ik al een pre. Meer kan ik er niet over zeggen, mevrouw Erkens, wij gaan er volgens mij niet over. Ik vraag me af of de provincie erover gaat, denk ik het ook niet. Misschien RVO dat dat ze daar en NVWA misschien, maar dat zou ik ook niet durven zeggen. Ik zal kijken of we er iets mee kunnen om het signaal door te leggen. Dan
Dan de vraag van de heer Driessen, heb ik beantwoord, denk ik, dan kunnen we naar mevrouw Heeze gaan. Dat beantwoording van de vraag is mevrouw Wolfhagen.
Voor het overlaatkanaal ook van Noorder Vaart naar de Maas toe. De stuwen die proberen wij ook te houden. We willen toch zo lang mogelijk water bergen. Maar we hebben ook al meerdere publicaties gedaan. Daar waar ondernemers of bedrijven, inwoners last hebben van te hoge waterstanden, dan proberen we wel maatwerk te leveren en terecht dat u die vraag stelt. Maar ik zou je ook terug willen leggen van degene die wat bij u hebben aangeklopt. Daarover laat ze in ieder geval wel een melding doen hier bij het waterschap en dan verwacht ik in ieder geval dat die op hun wenken bediend worden. Want we leveren toch in. Probeer, dat is onze inzet. En ja, ik denk wel dat ze bij de mogelijkheden worden gegeven, hebben dat ze er ook wel gebruik moeten maken. Dat stelt in zijn algemeenheid. En hoeveel kuub dat worden afgevoerd? Ja, die daar kreeg ik meestal in droge periodes, met natte periodes reikt die vraag nooit. Misschien.
Misschien nog even ter aanvulling in zijn algemeenheid, als u vragen krijgt van burgers om hen te attenderen op het meldingenloket. Dat staat op de site van het waterschap, een meldingenformulier. Als men daar de vraag invult, worden ze meestal het snelst geholpen. Niet meestal, dan worden ze het snelst geholpen. En als tip geef ik u die graag mee. En dan kom ik nog bij de beantwoording, voorzitter. Mevrouw Heeze. Dank.
Dank u wel, voorzitter. Ik wilde graag nog reageren. Dat is een supersnelle beantwoording van het bestuur van het waterschap. En ik heb al doorgegeven dat ze meldingen kunnen doen. Maar ik ben blij dat ik nu antwoord heb, dan geef ik het ook nog door aan diegene die dat gemeld hebben. Hartelijk bedankt trouwens. We hebben ook kaartjes gekregen van meneer Wolfhagen dat we de meldingen daar op het goede adres. Ja, precies die kaartjes. Waarvoor dank en ik ga. Neem het mee terug. Dank u wel.
Ik heb ze ook van hem gekregen en ze zitten in mijn tas, dus we kunnen het niet vergeten. Meldingen loket. Ik ga naar de beantwoording van de vragen van mevrouw Hilders en die zijn voor de heer Jansen.
De u heeft dezelfde vragen schriftelijk gesteld. Ik heb vanmiddag de conceptantwoorden gezien, dus ik zou willen voorstellen dat we even wachten tot u de schriftelijke vragenbeantwoording heeft. Die komt er binnenkort aan. Ja.
Ja, ik hoor dus in elk geval dat wij moeten opschieten als er een besluit is genomen, dat anders je gewoon te laat bent en dat er dus inderdaad de drinkwaterwinning uit de Maas op die manier echt niet meer zal kunnen in de toekomst. Dus mijn vraag is ook, in hoeverre is het DB hiermee bezig en alert hierop?
Volgens mij geef ik u net antwoord dat uw schriftelijke vragen, de antwoorden bij mij liggen, onderweg zijn naar u toe en er is geen paniek, geen reden tot paniek zelfs. Dus dat zal ook met de antwoorden blijken. En
En dan ter finale nog even checken of u nou ook de vraag van mevrouw Laeven heeft beantwoord en volgens mij heeft u dat in eerste instantie gedaan, maar wellicht goed om het nog een keer te bevestigen. Volgens mij.
Volgens mij heb ik het daar niet over gehad, over wat zij suggereert, want mevrouw Laeven had het. Hoe circuleren het gebruik van water nou dat. Ja, maar dat is deels, kijk, wij proberen. Er zijn een paar sporen, in dit geval een van de sporen is. Wij hebben heel veel water. Het waterschap heeft per jaar twee keer zoveel water als drinkwater om even een beeld te geven. 150 miljoen kuub ten opzichte van 80. Dus wij zijn al een paar jaar bezig met het kijken van. Hoe kunnen we dat water slimmer inzetten? Kunnen we het gebruiken in droge periodes landbouw, kunnen we andere toepassingen, proceswater in de industrie. Hoe later nou doet u maar op zijn een aantal mogelijkheden, dus dat is circulair gebruik van ons effluent. Wij hebben geen instrument om bedrijven op te leggen om hun eigen waterverbruik circulair te maken. Dat hebben we niet. Dat proberen we op basis van signalen die we krijgen van een grootverbruiker waar die aan een gemeente bijvoorbeeld vraagt om een lozingsvergunning dat we zeggen van oeh, dat is wel heel veel water. Kan dat niet slimmer, maar dat is dan meer onze adviesfunctie naar een derde toe van hoe zou je dit kunnen aanpakken? Maar wij hebben geen instrument als waterschap dan, hè? Dankuwel.
Ja, mag ik dat dan als er dan bedrijven zijn waar u het nu signaleert, gaat u dan toch weer in gesprek met zo'n gemeente om het dan aan te passen? Nee.
Nee, even voor het beeld. Waterschap Limburg heeft een leveringsplicht. De gemeente heeft daar geen rol in. De gemeente is degene die een vergunning afgeeft voor grote lozingen op het rioolsysteem. Dus in die zin komt dat signaal dan bij ons, want die vragen aan ons advies op het moment dat wij morgen één grote lozer erbij krijgen in Roermond, krijgen wij een probleem op onze zuivering, omdat de capaciteit van onze zuivering daar niet op is afgestemd. Dus zo hebben wij een instrument om te kijken of we het anders kunnen oplossen, want we kunnen tegen zo'n lozer zeggen, ja, onze zuivering kan dat niet aan, ga eens wat anders bedenken. Maar meer ook niet. Het is echt een adviesrol en als het uiteindelijk puntje bij paaltje komt, zullen we een oplossing moeten zoeken met zijn allen. Maar onze in tegenstelling. Bedoel ik niks verkeerds mee hè? Met 30 jaar geleden zeiden we, dan moet de zuivering maar groter worden en nu zeggen we van, is er een andere optie? En dat is het verschil. Dank.
Dank u wel, dan dank ik u voor de constructieve inbreng. Deze keer hebben we twee rondes gedaan in het kopje informatie. Dat gaan we volgende keer weer gewoon regulier één keer doen. Ik dank u en ik wens u al thuis.